Τί είναι ραδιοερασιτεχνισμός;
Ένας δάσκαλος από τη Λεμεσό γίνετε φίλος από τον ασύρματο με ένα ραδιοερασιτέχνη από την Λιθουανία. Ένας έφηβος στην Αθήνα χρησιμοποιεί τον υπολογιστή του για να φορτώσει την επόμενη κίνηση σκακιού προς έναν διαστημικό δορυφόρο, όπου αργότερα ανακτάται από έναν συνάδελφο ραδιοερασιτέχνη, ενθουσιώδη του σκακιού στην Ιαπωνία. Ένας μηχανικός αεροσκαφών στη Φλώριδα που συμμετέχει σε "διαγωνισμό DX" ανταλλάσσει διακριτικά κλήσης με ραδιοερασιτέχνες σε 100 χώρες κατά τη διάρκεια ενός Σαββατοκύριακου. Στην Καλιφόρνια, οι εθελοντές σώζουν ζωές ως μέρος της συμμετοχής τους στις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης. Και στον τόπο ενός τροχαίου ατυχήματος σε αυτοκινητόδρομο στη Γερμανία, ένας ραδιοερασιτέχνης καλεί για βοήθεια με τη χρησιμοποίηση ενός pocket-sized φορητού ασυρμάτου.
Αυτό το μοναδικό μίγμα της διασκέδασης, δημόσιων υπηρεσιών και ευκολίας είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του ραδιοερασιτεχνισμού. Αν και ο κάθε ραδιοερασιτέχνης αναμιγνύεται μέσα στο χόμπι για δικούς του λόγους, όλοι έχουν από κοινού μια βασική γνώση ραδιοτεχνολογίας, κανονισμών και αρχών λειτουργίας ραδιοσταθμού αμφίδρομης επικοινωνίας, που αποδυκνείονται με την επιτυχεία σε κυβερνητικές εξετάσεις για την άδεια λειτουργείας στις ραδιοσυχνότητες που είναι γνωστές ως "Ερασιτεχνικές ζώνες". Αυτές οι ζώνες προστατεύονται από τις κυβερνητικές αρχές προς χρήση από τους ραδιοερασιτέχνες σε ζώνες ακριβώς πάνω από τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις AM μέχρι τις εξαιρετικά υψηλές συχνότητες των μικροκυμάτων.
Ποιος είναι ο χαρακτηριστικός Ραδιοερασιτέχνης;
Οι ραδιοερασιτέχνες προέρχονται από όλα τα κοινωνικά στρώματα -- αστέρια κινηματογράφων, ιεραπόστολοι, γιατροί, σπουδαστές, πολιτικοί, οδηγοί λεωφορείων και απλός κόσμος. Είναι όλες οι ηλικίες, τα φύλα, τα εισοδηματικά επίπεδα και οι υπηκοότητες. Αλλά εάν προτιμούν τον κώδικα Μορς σε ένα παλαιό κλειδί τηλέγραφου μέσω πομπού χαμηλής ισχύς, επικοινωνίες φωνής, ένα φορητό ασύρματο ή μηνύματα που διαβιβάζονται μέσω των δορυφόρων, όλοι έχουν ένα ενδιαφέρον για το τί συμβαίνει στον κόσμο, και χρησιμοποιούν τον ασύρματο για να επικοινωνήσουν.
Τι είναι το ωραίο στον Ραδιοερασιτεχνισμό;
Μερικοί ραδιοερασιτέχνες προσελκύονται από τη δυνατότητα να επικοινωνήσουν πέρα από τη χώρα, σε όλη την υδρόγειο, ακόμη και με τους αστροναύτες στις διαστημικές αποστολές. Άλλοι κατασκευάζουν και πείραματίζονται με την ηλεκτρονική.
Οι κομπιουτεράκηδες βρίσκουν τις ψηφιακές επικοινωνίες πακέτων(packet radio) να είναι ένας χαμηλού κόστους τρόπος να επεκτήνουν τη δυνατότητά τους να επικοινωνήσουν. Εκείνοι με μια ανταγωνιστική φλέβα απολαμβάνουν τους «διαγωνισμούς DX» όπου το αντικείμενο είναι να δουν με πόσους ραδιοερασιτέχνες στις απόμακρες χώρες μπορούν να έρθουν σε επαφή. Μερικοί συμπαθούν την ευκολία μιας τεχνολογίας που τους δίνει η φορητή επικοινωνία. Άλλοι το χρησιμοποιούν για να ανοίξουν την πόρτα στις νέες φιλίες από τον αέρα ή μέσω της συμμετοχής στις ερασιτεχνικές ράδιο λέσχες.
Μια ευγενής ιστορία/το φωτεινό μέλλον:
Κανένας δεν ξέρει πότε οι ερασιτεχνικοί ραδιο-χειριστές αποκαλέστηκαν αρχικά "ραδιοερασιτέχνες", αλλά ξέρουμε ότι το ερασιτεχνικό ραδιόφωνο είναι όσο παλιό όσο η ιστορία του ραδιοφώνου. Λίγο μετά που ο Guglielmo Marconi, ένας Ιταλός πειραματιστής, διεβίβασε το γράμμα "s" σε κώδικα Μορς από Poldhu, στη νοτιοδυτική άκρη της Αγγλίας, στο St John’s στην Βόρεια Αμερική, το 1901, ερασιτέχνες πειραματιστές σε όλο τον κόσμο δοκίμαζαν τις ικανότητες με πομπούς "χάσματος σπινθήρων". Το 1912, στο κογκρέσσο πέρασαν τον πρώτο νόμο που ρυθμίζει τις ραδιο μεταδόσεις. Μέχρι το 1914, ερασιτεχνικοί πειραματιστές επικοινωνούσαν σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ, και οργάνωσαν ένα σύστημα διαβίβασης μηνύμάτων από ακτή σε ακτή.Το 1927 δημιουργήθηκε το πρώτο σχέδιο χρήσης του ραδιοφάσματος και ορίστηκαν συγκεκριμένες συχνότητες για τις διάφορες χρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ζωνών ραδιοερασιτέχνη.
Ο Ραδιοερασιτεχνισμός σήμερα έχει προχωρήσει πάρα πολύ. Οι ραδιοερασιτέχνες έχουν τους δορυφόρους τους, συνομιλούν με τον διεθνή διαστημικό σταθμό, κάνουν αντανάκλαση το σήμα τους από το φεγγάρι και είναι στην αιχμή των νέων τεχνολογιών. Οι υπολογιστές, τα ψηφιακά συστήματα, η τηλεόραση αργής σάρωσης, οι επαναλήπτες έννοιες που μερικά έτη πριν ήταν όνειρο είναι πλέον κοινότυπα στους ραδιοερασιτέχνες. Το κλειδί Μορς μπορεί ακόμα να είναι στο γραφείο, αλλά είναι πιθανών δίπλα σε έναν σύγχρονο σύστημα ικανό να λειτουργήσει κάτω από την πιό κατεπείγουσα έκτακτη ανάγκη.
Γιατί χρειάζεται κυβερνητική άδεια;
Αν και ο κύριος σκοπός του ραδιοερασιτεχνισμού είναι η ψυχαγωγία, καλείται "Ραδιοερασιτεχνική Υπηρεσία" επειδή έχει επίσης ένα σοβαρό πρόσωπο. Ο ρυθμιστής τηλεπικοινωνιών δημιουργείσε αυτή την "υπηρεσία" για να καλύψει την ανάγκη για μια ομάδα εμπειρογνωμόνων που θα μπορούσαν να παρέχουν στήριγμα στις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης. Επιπλέον, ο ρυθμιστής αναγνώρισε τη δυνατότητα του χόμπι να προωθήσει την επικοινωνία και τις τεχνικές δεξιότητες στις ραδιοεπικοινωνίες, και να ενισχύσει τη διεθνή καλή θέληση. Αυτή η φιλοσοφία έχει αποφέρει μακράν. Αμέτρητες ζωές έχουν σωθεί όπου ειδικευμένους χομπίστες που ενεργούν ως πληροφοριοδότες έκτακτης ανάγκης όπως κατά τη διάρκεια ενός σεισμού ή ενός ανεμοστρόβιλου. Το μεγάλο αυτό πλεονέκτημα, δηλαδή να επικοινωνούν με απομακρυσμένα σημεία κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, κατέστησε τους ραδιοερασιτέχνες απαραίτητους στην Πολιτική Άμυνα, την Πυροσβεστική, το St John’s Ambulance και την Αστυνομία αφού σε περίπτωση που τα τηλεφωνικά δύκτια δεν λειτουργήσουν είναι οι μόνοι που θα μπορέσουν άμεσα να διαβηβάζουν μυνήματα μεταξύ των διαφόρων υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης αφού τα δικά τους αυτόνομα συστήματα τηλεπικοινωνιών είναι ασύμβατα μεταξύ τους.
Εξετάστε τον πίνακα σε ένα παλαιό ραδιόφωνο AM και θα δείτε τις συχνότητες που χαρακτηρίζονται από 535 έως 1605 kilohertz τη ζώνη του εμπορικού ραδιοφώνου AM. Φανταστείτε αυτή τη ζώνη να επεκτάθηκε έξω πολλές χιλιάδες kilohertz, και έτσι θα έχετε μια ιδέα πόσο από το πρόσθετο ραδιο φάσμα είναι διαθέσιμο για τον ερασιτέχνη, την κυβέρνηση και τις εμπορικές ράδιο ζώνες. Είναι εδώ που θα βρεί τα αεροσκάφη, τα πλοία, την πυρκαγιά και την αστυνομίκή επικοινωνία, καθώς επίσης και τους σταθμούς "Βραχέων Κυμμάτων", οι οποίοι είναι παγκόσμιοι εμπορικοί και κυβερνητικοί σταθμοί, ραδιοφωνικής μετάδοσης από όλο τον κόσμο. Στους ερασιτέχνες διατίθενται δέκα βασικές "ζώνες" (ομάδες συχνοτήτων) υψηλής συχνότητας (HF) μεταξύ 1800 και 29.700 kilohertz, και άλλες επτά ζώνες στις ζώνες πολύ υψηλής συχνότητας (VHF) και πάρα πολύ υψηλής συχνότητας (UHF), όπως και στις υπέρ υψηλής συχνότητας (SHF). Μερικές από αυτές τις δέκα ζώνες είναι πολύ μικρές και μερικές είναι μάλλον μεγάλες.
Πού παίρνω περισσότερες Πληροφορίες;
Στην Κύπρο έχουμε την Ένωση Ραδιοερασιτεχνών Κύπρου, ένα μη κερδοσκοπικό όμιλο ο οποίος εκπροσωπεί και οργανώνει τους Ραδιοερασιτέχνες της Κύπρου, εγκαθηστά και συντηρεί ραδιοδύκτια φωνής και ψηφιακά καθώς και προσφέρει επικύρωση διεθνών ράδιο-επαφών μεγάλης απόστασης(DX). Επίσης για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα ή να προετοιμαστούν για τις εξετάσεις του υπουργείου υπάρχει πολύ υλικό καθώς και έμπειροι ραδιοερασιτέχνες διαθέσημοι να βοηθήσουν. Καλώς ήρθατε στο κόσμο της μαγείας των ηλεκτρομαγνητικών κυμμάτων!
0 Comments:
Post a Comment
<< Home